Kladdkakan - en klassiker

12 min

I dag finns den i mängder av varianter, på alla kaféer och i frysdiskarna. Kladdkakan har blivit en riktig svensk klassiker.

Vår reporter Nina Frogneborn har gett sig ut för att söka efter kladdkakans ursprung. Jakten leder henne på flera spår och hon möter en hel del olika recept på vägen.
Hon träffar experten och skaparen till två böcker om kakan, Mia Örn. Tillsammans bakar de en kladdkaka med jordnötter och mörk choklad. 

Har du ett extra gott recept? Dela med dig i kommentarsfältet!


Kladdkaka med jordnötsringar

Kaka
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl (210 g) vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Glasyr

250 g mörk choklad
Cirka 3 dl jordnötsringar

1. Kaka: Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.

2. Smält smöret.

3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.

4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna helt.

6. Glasyr: Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.

Krossa jordnötsringarna lätt och rör ner dem i den smälta chokladen. Bred glasyren över kakan

Margareta Wickmans Chokladmuffins – ”Elaka gubbens muffins”  

(Veckojournalen)

12 st
12 muffinsformar
2 ägg
3 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
100 g smält, avsvalnat smör

Sätt ugnen på 160 grader. Rör ihop smeten enligt ovanstående ordning. Fördela smeten i muffinsformarna (som inte behöver smörjas). Ställ dem tätt i en långpanna och grädda i cirka 20 minuter, men titta till dem redan efter 15 minuter. De ska vara höga och spruckna med torr yta, men helt kladdiga inuti. Tag dem ur ugnen. Nu sjunker de tillbaka till sin ursprungliga storlek. Låt de svalna innan de glaseras.

Glasyr
lite smält blockchoklad eller en blandning av florsocker, kakao och lite vatten. En påse hasselnötsspån som nu finns att köpa färdigt. Glasyren behövs endast för att hasselspånen ska fästa. Strö snabbt på spånen innan ytan torkar.