Jamtlis utställning ställs in

4:17 min

Nu meddelar Jämtlands läns konstförening att de inte kommer att genomföra utställningen ”Udda&Jämt” på Jamtli, som hade planerad vernissage den 30 september.

Orsaken är att flera av de 16 konstnärer som planerats vara med i utställningen hoppade av efter att Lars Vilks avbokats. Först hoppade Marianne Lindberg De Geer av och sen följde bland andra Anna Odell, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström efter. De flesta med motiveringen att yttrandefriheten ej fick kränkas, eller av solidaritetsskäl.

Lars Vilks avbokades från Jamtli då han meddelade att han tänker medverka i en högerextrem och anti-muslimsk konferens; SION i New York.

Vidare säger Jamtli att "situationen för de kvarvarande blev också speciell då utställningens syfte - att vissa upp framstående konstnärer från olika genrer inom samtidskonsten - ej längre kunde uppfyllas. Därför avstår även de från medverkan i utställningen."

Utställningsansvariga Görel Åsbo-Stephansson säger att hon är besviken men att det inte gick att få ihop en utställning med de konstnärer som blev kvar:

– Det skulle ju vara en samtidsutställning med många olika genrer, måleri, skulpturer, video, provokatörer. Men det blev ju inget representativt urval, det blev ju så få kvar. Många vill ju inte ta ställning i den här debatten.

Kände de som var kvar att de tog ställning genom att ...

– Ja det kan ju bli komplicerat i en sådan situation. Det är väldigt många olika bevekelsegrunder och konstnärerna resonerar väldigt olika.

Har ni haft som eventualitet att ändå be Lars Vilks medverka?

– Ja, det nämndes ju som möjlighet men det hann vi inte göra innan (Marinne Lindberg de Geers) artikeln kom i Expressen. Det här är nionde dagen och efter åtta fanns det ingen utställning kvar. Vi hann inte göra någonting.

Förstår du deras resonemang kring yttrandefriheten?

– Vad jag själv önskar är att vi kunde ta upp det här med konstnärerna innan (Marianne Lindberg de Geer) gick ut i pressen. Det hade nog konstnärerna också önskat sig.

– Så det blir lite olyckligt när journalister ringer upp och de knappt vet om det hela.

Men kan du förstå principen bakom?

– Jag hade velat ha en dialog om det i alla fall. Och man kanske skulle undersökt grundligare vad hans deltagande i konferensen innebar.

Men hade ni någon möjlighet att ringa upp konstnärerna och föra den här dialogen som du önskar hade funnits?

– Nej vi hann inte agera förrän de började hoppa av.

Finns det underlag för att göra en utställning om yttrandefriheten på Jamtli?

– Ja vi har väl funderat på det. Och ett tag tänkte vi att man kunde gjort så - men då tyckte konstnärerna att de bara blev ett inlägg i debatten om de var kvar.

– Men samtidigt ansåg Henrik Zipsane att utifrån det mångfaldsperspektiv som Jamtli jobbar efter, så gick det inte att ha med Vilks om han skulle delta i en anti-islamsk konferens.

Känner du att han tog ett beslut ovanför era huvuden?

– Ja, han tog det ur museets synpunkt. Men vi önskar att det inte hade gått så fort. För det var ju ett drastiskt steg.

Är du besviken på honom?

– Vi hade bara önskat att vi hade fått mer tid på oss.

Vad händer framöver?

– Vi diskuterar hur vi ska bearbeta det här i en debatt. Men i vilka former har vi inte hunnit med att prata om.