Det kraschade inte det landade: Clas Svahn dyker för att hitta UFO i Muddus Nationalpark

5:41 min

I 32 år har UFO-experter funderat över vad det var för flygande föremål som försvann i en sjö i Muddus Nationalpark i Norrbotten 1980.

Men nu hoppas UFO-Sverige kunna lösa gåtan - på torsdag åker femton personer upp för att dyka efter farkosten. Clas Svahn från UFO-Sverige berättar om expeditionen i P4 Extra tillsammans med Liz Berg, som är själva anledningen till dykningen.

Den 31 juli 1980 var Liz Berg ute och vandrade med sin nuvarande man Bo i Muddus nationalpark.

- Vi var 21 år gamla då och hade varit ute i fem dagar på vår första vandring. Muddus nationalpark var en ganska ny nationalpark då. På förmiddagen sitter vi och vilar vid en liten spång vid en sjö. Då hör vi ett vinande ljud och ser att det kommer en raket åkande över oss och ut över sjön. Där gör den en gir och kommer emot oss, sedan landar den och sjunker i sjön.

Liz och Bo blev jätterädda och packade genast ihop och åkte hem direkt.

- Vi trodde att det skulle smälla. På den tiden var det mycket prat om kryssningsmissiler, så det var första tanken, säger Liz i P4 Extra.

Efter upplevelsen kom Liz och Bo i kontakt med FOA (numera FOI Totalförsvarets Forskningsinstitut. reds anmärkning) som blev intresserade av observationen.

- Vi fick rita kartor och bilder åt dem. Då sa de att de eventuellt skulle dyka efter den men sedan hörde vi inget, säger Liz Berg till Lotta Bromé.

Men månaderna går och Liz får inget svar från FOA. Efter några månader ringer hon själv för att fråga om de hittat något.

- De sa att de hade flugit över men att vattnet var för grumligt. Men hade de sett något hade de nog inte sagt det till oss, säger Liz och skrattar.

Själv var hon övertygad om att det var frågan om något land som testade sina raketer.

- Det är ju praktiskt om man får dem att landa i sjöar så att de försvinner.

Att det skulle vara något utomjordiskt ägnade hon inte en tanke åt innan UFO-experten Clas Svahn tog kontakt med paret i slutet på 80-talet. Han hade hittat dokumenten om Liz och Bo Bergs UFO-observation och kände till att det förekommit fler liknande observationer.

- Det är något som gnagt lite under många år. Den här sjönk ju, den kraschade inte så det finns möjlighet att den är hel, berättar Clas Svahn i P4 Extra.

Nu har UFO-föreningen UFO-Sverige som Clas är med i lyckats samla in 70.000 kronor från sina medlemmar för och reda ut vad det är för objekt som Liz och Bo med flera såg landa i en sjö i Muddus Nationalpark den där sisita julidagen 1980. I morgon torsdag ska de genomföra dykningen.

Men Clas Svahn tror att det finns en risk att någon annan redan hunnit före. Och då syftar han inte på andra UFO-letare.

- Den som skickat den kan ha plockat upp den. I värmland hände något liknande som bevittnades av sju observatörer. Försvaret var där och letade och där skrev man i rapporten att det inte går att utesluta att någon hämtat den.

Liksom Liz och Bo tror Clas att det kan vara frågan om en kryssningsrobot.

- Jag är ganska säker på att föremålet var av plåt och att det var styrt av någon.

Om det är frågan om något utomjordiskt får vi veta först när Clas och UFO-Sverige lyckats plocka upp det.

- Många på nätet tror nog det, men inte någon av oss som ska dyka. För oss är det ett ufo - ett oidentifierat flygande objekt, säger Clas Svahn till Lotta Bromé.

Redan i helgen kan gåtan vara löst.

- Jag hoppas verkligen det. Vi kommer att scanna av med sonar först och sedan dyker vi i två dagar.

Sjön i Musddus Nationalpark är ungefär 600 meter lång, men hur djup den är vet expeditionen inte riktigt.

Liz Berg och hennes man Bo är medbjudna upp för att peka ut platsen för expeditionen.

- Vi kommer att följa det här med spänning. Det vore ju jättekul om vi får någon förklaring till det här, säger Liz Berg i P4 Extra.