Umeå

Vävstugan tas bort från Hemgården

1:44 min

Sista väven sen väntar ensamheten, så känns det för några pensionärer som vävt tillsammans två gånger i veckan de senaste 15 åren. Kommunen har lånat ut lokalen gratis till vävgruppen, men behöver den nu till annat. Det är tråkigt och alla har inte råd att fortsätta om vi måste betala hyra, säger Siv Lagunoff.

– Vi är alla upprörda här. De vet ju inte riktigt vad det här betyder för oss. Det är jättetråkigt. Jag vet inte vad vi ska säga och göra, det är bara att acceptera, säger Siv Lagunoff.

Vävstugan ligger i källaren på Hemgårdens äldrecenter i Umeå men nu behöver kommunen lokalen till annat bland annat utbildning.

– Vävgruppen har nyttjat lokalen gratis och kommunen måste se över alla kostnader och kostnader som inte handlar om direkt omvårdnad är kostnader vi tittar på i första hand, säger Ulla-Britt Kull, verksamhetschef på kommunen.

– Jag blir också ledsen för jag har haft en dialog med den här gruppen sedan i våras. Vi har försökt hitta lösningar för dem och jag har varit behjälplig när det gäller namn och förslag på hyresvärdar som de kan kontakta för att kunna starta den här gruppen någon annanstans i en annan lokal. Jag har också sagt att vävstolarna får de ta med sig till den lokalen, så de skänker vi, säger Ulla-Britt Kull.

De gamla damerna som kommit hit två gånger i veckan de senaste 15 åren bor inte på äldrecentret utan kommer utifrån och de gör dem främst för att känna sig mindre ensamma, Maj-Britt Holmberg är en av dem.

– När man sitter ensam hemma så behöver man komma ut någonting. Ens bekanta och arbetskompisar är borta, och jag har ingen släkt här och ingenting. Det har betytt så väldigt mycket att träffa de andra.