Hård kritik från EU efter dom mot Tymosjenko

1:40 min

Den sjuåriga fängelsedomen mot Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko står fast. Dagens besked från överdomstolen i Kiev var väntat men kritiken från omvärlden med EU i spetsen var i dag hård.

– Ukraina måste nu ta itu med de systematiska problem i landets rättssystem, sa Michael Mann, talesperson för EU:s utrikesminister Catherine Ashton efter att domslutet blev känt tidigare i dag.

Storbritanniens Europaminister David Lidington sa att det planerade associeringsavtalet mellan EU och Ukraina är hotat så länge som Ukraina inte kan bevisa att man är en demokrati och en rättsstat.

Julia Tymosjenko dömdes i oktober förra året till sju års fängelse för att ha missbrukat sin ställning när hon som landets premiärminister 2009 tecknade ett kostsamt gasavtal med grannen Ryssland.

Redan då var kritiken hård från omvärlden och har sedan dess allvarligt skadat relationen mellan EU och Ukraina som var på väg mot ett närmare samarbete.

Vid årsskiftet flyttades Tymosjenko från häktet i Kiev till en kvinnoanstalt i Charkiv i nordöstra Ukraina och nu tyder mycket på att hon kommer förbli där under en lång tid.

En ny rättsprocess som går tillbaka till hennes tid som affärskvinna på 90-talet pågår och fälls hon även där riskerar hon ytterligare år i fängelse.

Dagens besked från överdomstolen innebär under alla omständigheter att Julia Tymosjenko inte kommer att kunna delta i det parlamentsval som ska hållas i slutet av oktober.

Många har tolkat rättsprocessen mot henne just som ett sätt för landets president Viktor Janukovitj att undanröja sin värsta politiska rival.

Även andra tidigare ministrar under Julia Tymosjenko har dömts till långa fängelsestraff för ekonomiska brott, bland annat den förre inrikesministern Jurij Lutsenko.