Färre väljer att spara i aktier

1:39 min

Allt färre äger aktier, visar statistik som Statistiska centralbyrån presenterade i dag. På bara ett halvår har antalet personer som äger aktier minskat med mer än 23 000 personer.

Carl Johan Högbom, tillförordnad vd på Aktiespararna, tycker att det är tråkigt att färre vill äga aktier.

– Intresset minskar ju när man ser att man inte tjänar lika mycket pengar på det. Folk vill ha bra avkastning och det har inte aktier gett under den här perioden. Det kommer att gå upp i framtiden och jag tror att aktieägande fortsättningsvis också är bra, men när det vänder finns det andra som svarar på.

Det är allt färre personer som väljer att spara i aktier. Enligt Statistiska centralbyråns siffror var det omkring 15 procent av befolkningen som ägde aktier i juni i år. Det motsvarar knappt en och en halv miljon personer. Och det är en minskning med mer än 23 000 personer sedan årets början.

År 2002 var andelen aktieägare betydligt fler, närmare 22 procent. Men sedan dess har andelen aktieägare minskat stadigt.

– Vi hade enorma år under 1980 till 2000 då aktiekurserna fullkomligt exploderade och vi hade kanske en orimligt hög nivå ägande kring sekelskiftet så vi kanske är nere på en mer normal nivå nu, säger Carl Johan Högbom.

En anledning till att aktieägarna blir färre tror Carl Johan Högbom är att de väljer andra former av sparande istället som till exempel fonder.

En som sparar på annat sätt Patrik Hägglund, han vill inte ha några aktier.

– Jag kan inte så mycket om det och vill inte spara i något jag inte vet något om. Det känns väldigt osäkert.

Men Elna Gillberg köpte aktier för länge sedan

– Det var väl bra en gång.

Men inte längre?

– Nej, i år har det inte varit det.

Har du planer på att sälja?

– Nej, jag äger så lite att det inte spelar någon roll, säger Elna Gillberg.