En person per dag får vänta för länge på ambulans

2:45 min

Vårdbolaget Medhelp klarar inte att svara på larmsamtal så snabbt som avtalet med Uppsala läns landsting kräver. Det visar Medhelps egna siffror. I snitt är det en person per dag som behöver ambulans i Uppsala län som har fått vänta mer än 30 sekunder i luren.

Kravet i avtalet är att ingen ska behöva vänta mer än 30 sekunder innan Medhelp svarar på ett larmsamtal.

Men hur är det egentligen - har det blivit längre eller kortare svarstider sen Medhelp tog över ambulansdirigeringen i Uppsala län i vintras? Upplandsnytt har tittat närmare på den statistik som finns.

Enligt statistik från SOS Alarm - som förra året hade uppdraget att larma ut ambulanser i Uppsala län - så kunde SOS i Uppsala svara efter i snitt 7,5 sekunder förra året.

I år när det är företaget Medhelp som larmar ut ambulanser i Uppsala län så har deras larmcentral svarat efter i snitt 6,6 sekunder. En sekund snabbare än SOS alltså enligt den statistik som Medhelp har lämnat till landstinget.

Per Andersson som är ambulanschef i Uppsala har också tittat på siffror om hur lång tid det tar från att ett larmsamtal kommer in tills en ambulans är utlarmad.

– Vi har jämfört hur fort det går för Medhelp att larma ut en ambulans kontra SOS. Även där ser vi att Medhelp nu är snabbare än vad SOS var, säger Per Andersson.

Men Medhelp är inte tillräckligt snabba på att svara på larmsamtal. Inte så snabba som avtalet med landstinget kräver. Enligt avtalet ska Medhelps larmcentral ha svarat på 90 procent av samtalen inom 8 sekunder. Och 100 procent av samtalen ska ha fått svar inom 30 sekunder. De här kraven har Medhelp inte riktigt klarat av.

Enligt larmcentralens egna siffror är det 1,4 procent av samtalen som får vänta mer än 30 sekunder. Eller i snitt en person per dag i Uppsala län som får vänta för länge innan en ambulans kan larmas ut. Kravet i avtalet är alltså att ingen ska vänta så länge.

– På det stora hela är jag nöjd. Men inte tillräckligt nöjd utan vi kan bli bättre, säger Charlotte Björkman som är chef för Medhelps central som larmar ut ambulanser i fyra län bland annat Uppsala.

Sen Medhelp tog över utlarmning av ambulanserna i Uppsala län i november förra året så får den som ringer 112 och behöver en ambulans vänta två gånger på svar. Först på att SOS ska svara - och sen på att samtalet kopplas över till Medhelps larmcentral. En nackdel som går att leva med säger ambulanschefen.

– Det blir ju en liten fördröjning när inringaren blir kopplad från SOS till Medhelp. Därför är det också viktigt att titta på vad totaltiden blir. Det är ju det som är intressant för allmänheten. Där ser vi att det i alla fall inte blir någon tidsfördröjning, säger Per Andersson.