Socker i rymden

Forskare har hittat sockermolekyler i gasmolnet kring en nybildad stjärna, bara 400 ljusår härifrån. Och det kan tyda på att livets byggstenar, molekyler som innehåller kol, finns redan från början när planeter bildas.

Med hjälp av det nya teleskopet ALMA i norra Chile har de danska forskarna hittat glykolaldedhyd, en sockermolekyl som ingår i RNA, som är en släkting till vår arvsmassa och byggstenen i vissa virus.

Anders Johansen, astronom vid Lunds universitet, forskar i hur planeter bildas, och han säger att upptäckten visar att livets byggstenar finns överallt i universum.

– Man har sett många olika kolhydrater i stjärnbildningsområden, men det är första gången som man ser en så enkel molekyl som socker. Det har man inte sett tidigare och det är det som är det intressanta med den nya upptäckten.

Hur stort är upptäckten?

– Jag tycker att det är mycket stort. En av de största frågorna är hur vanligt liv är i universum och jag tror att den här upptäckten kan svara på en del av den frågan, åtminstone på att livets byggstenar finns överallt.