p4 morgon uppland

Svamp i skogen och i risotton

Christina kommer till studion med en korg full med kantareller. Veckans recept är en av hennes favoriträtter, alla kategorier.

Christinas svamprisotto
500 g färsk svamp (kantareller, taggsvamp, trattisar osv)
4 dl risottoris, ex.vis Arborio
1 dryg liter grönsaksbuljong
2 msk smör
1 msk rapsolja
1 schalottenlök
0,5 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin

bonus: 1 dl torkade trattkantareller
1,5 dl riven god ost (präst- el västerbottensost t ex)
ev salt
svartpeppar

Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i olja och hälften av smöret, löken ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt grovhackad svamp (spar en del att steka vid sidan av som pynt). Fräs en stund. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med ytterligare en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med små fina kantareller som stekts i lite smör vid sidan om. Serveras genast.