Linköping

Resecentrum blir knutpunkt

1:51 min

Igår kom ju beskedet att Ostlänken ska byggas med start 2017, och i Linköping är planerna klara. Nuvarande Resecentrum ska flyttas och ett nytt affärs- och bostadsområde ska växa fram.

Även flygplatsen berörs.

– Det vi har gjort är att vi köpt in nästan all mark som var privatägd och som ligger i resecentrumområdet. Så vi är beredda att ha mark för att bygga ut resecentrum och den nya järnvägen i Linköping, säger Jörgen Öckinger, vd i det kommunala bolaget Resmex som har hand om exploateringen.

Resecentrum kommer att byta sida av Stångån och sträcka sig mellan Stångebro gatukök och Anders Ljungstedts gymnasium och till Stångebromonumentet vid Cloetta center. Ett stort område som kommer att fyllas med bland annat butiker.

– Men också av offentlig service. Det här är ju knutpunkten i regionen så här kan man lägga mycket offentlig service som människor då har nära till, säger Jörgen Öckinger.

Bygget av nya Resecentrum kan starta runt 2012, tror Jörgen Öckinger, och pågå i tio-tolv år innan allt är klart. På sikt ska Resecentrum ligga granne med det nya bostadsområde med 5 000 bostäder som planeras i Kallerstad, där bygget av en fotbollsarena just nu pågår.

I Norrköping är inget klart om hur Resecentrum förändras av Ostlänken, men det blir ingen flytt utan en upprustning av befintligt område, bland annat måste säkerheten kring spåren höjas.

I Linköping finns planer på att även koppla ihop flygplatsen med nya Resecentrum. Det är en kilometer emellan och passagerarna skulle kunna bussas dit eller att man skaffar förarlösa snabba tåg, säger Jörgen Öckinger.

Och han är glad över att beskedet om Ostlänken äntligen kom.

– Äntligen, det här har vi väntat på, vi är beredda att börja bygga!