INTERVJU

Mustafa Can: "Inga hippa, jävla reklammänniskor på min krog"

Ett matprogram i Sveriges Radio P1 med kulturen som utgångspunkt, det är huvuddragen i journalisten och författaren Mustafa Cans senaste projekt. I Sommarmötet i P4 berättar Skövdesonen om vilka han skulle vilja bjuda till en egen krog.

– Jag skulle vara jävligt selektiv med vilka gäster som skulle få komma in. Säg att den skulle ligga i Stockholm. Om den skulle få bra kritik så skulle jag se till att inga hippa reklammänniskor kommer dit, inga Stureplansbrats med farsans kreditkort eller börsklippare som vill synas på senaste innekrogen, utan folk som vill få en upplevelse, säger Mustafa Can.

Vi träffar honom på hemmaplan i Skövdeförorten Södra Ryd. Det var hit Mustafa Can kom som sexåring med familjen från Kurdistan. I Sommarmötet i P4 hör vi honom berätta om sommarminnen från det där hemlandet som bara glidit längre och längre bort.

– Vi påmindes om var vi kom ifrån, men det visade ju sig vara en livslögn eller illussion som vi närde. Ett litet Svensson-hjärta hade slagit rot, säger han i Sommarmötet i P4.

Can är högaktuell som programledare för  och matlagning är verkligen något som ligger honom varmt om hjärtat, även om bara handlar om en enkel fika.

– Just det här med fikat är något jag aldrig kan sluta fascineras av, svenskarnas nästan perversa förhållande till fika, säger Mustafa Can.

Erik Grönlund
erik.gronlund@sverigesradio.se