Kritik mot Egyptens närvaro på toppmötet i Iran

2:29 min

Både Egyptens president MuhammadMursi och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har kritiserats för att de i dag deltar i de icke-allierade staternas toppmöte i Iran.

Deras närvaro har kallats ett sätt att rentvå både Irans rykte och Irans stöd för den syriska regimen. Men såväl Ban Ki-Moon som Muhammad Mursi utnyttjade i dag talarstolen åt att rikta skarp kritik mot Iran och Syrien.

Den syriska delegationen lämnade mötessalen i protest mot Mursi.

Ban Ki-Moon tog tillfället i akt att rikta skarp kritik mot värdlandet Irans ifrågasättande av förintelsen och hotfulla tongångar mot Israel. När Egyptens president Muhammad Mursi började tala om omvärldens moraliska plikt att stödja det syriska folket mot förtryckarregimen i Damaskus, tågade den syriska delegationen ut i protest.

– Blodbadet i Syrien går inte att stoppa utan omvärldens inblandning, sa Mursi.

Det är första gången sen den iranska revolutionen för över 30 år sedan som en Egyptisk ledare sätter sin fot i Teheran.

Mursis besök har kritiserats skarpt, bland annat av den inflytelserike New York Times-kolumnisten Tom Friedman som i går skrev att Mursi borde skämmas eftersom hans närvaro skänker legitimitet åt den iranska regimen, dess kärnenergiprogram och dess förtryck av den gröna proteströrelsen.

Andra kommentatorer har däremot hyllat det nya Egyptens självständiget där Mursi har visat att han inte bara vågar trotsa USA och Israel utan också öppet kritisera Syrien och Iran och sabotera Irans pr-seger.

Det har också spekulerats i om Mursis besök är en islossning som kan leda till ett närmande mellan de två islamiststyrda staterna som inte haft diplomatiska förbindelser på över 30 år.

Men motsättningarna mellan shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska brödraskapet i Egypten har alltid varit stora och har förstärkts nu när Iran bistår den syriska regimen i dödandet av det muslimska brödraskapets själsfränder - rebellerna i Syrien.

– Det är på tiden att omvärlden får lära sig att ett islamiststyrt Egypten inte har mycket gemensamt med ett islamiststyrt Iran, sa en bedömare.

De icke-allierade staterna består av 120 länder och bildades under kalla kriget när viktiga tredjevärlden länder som Egypten och Indien manifesterade sin självständighet när världen delades upp i USA-vänliga och Sovjet-vänliga.

Årets toppmöte ses av många som ett sätt för Iran att bevisa att USA inte har lyckats isolera Iran.