Karlskrona

Sexmisstänkt lärare nekar i rätten

1:59 min

Försvaret hävdar att den lärare i Karlskrona som är misstänkt för att sexuellt ha ofredat en elev är oskyldig. Rättegången har pågått hela dagen, och handlat om sex-sms och facebookkonversation med grovt sexuellt innehåll.

Men advokat Björn Lindmar hävdar att det är någon annan som måste ha kapat lärarens dator och att läraren inte är skyldig.
– Min klient säger till mig att han inte gjort det som åklagaren påstår, säger Björn Lindmar, som inte håller det för otroligt att flera olika personer vid olika tillfällen kan ha kapat lärarens dator och skickat falska sms som sett ut som de kommit från lärarens mobil.

Noll säkerhetstänkande  
Och till sin hjälp för att bevisa detta kallade försvaret in en teknisk expert, dessutom hävdade Björn Lindmar att säkerhetstänkandet på den skola i Karlskrona som läraren nu är avstängd ifrån är i princip noll.

När advokaten själv besökte skolan stod ett rum med fyra lärardatorer helt öppet i en korridor där både lärare och elever passerar.

Grova sex-sms 
Läraren är misstänkt för att under våren 2011, när flickan var 13 och fyllde 14 år, ha skickat mer än 20 sms, flera med kränkande sexuellt innehåll, och på facebook haft konversationer med henne där han uttryckt grova sexuella önskemål.

Åklagaren Ulrika Grenefors förnekar inte att någon annan skulle ha kunnat kapa lärarens dator, men anser att flickans uppgifter är trovärdiga.
– Flickan har ju berättat flera olika omständigheter idag som visar att det är läraren som har skrivit och ingen annan, säger Ulrika Grenefors.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se