Pussy Riots anhängare anklagas för mord

1:56 min

I den debatt som uppstått i Ryssland efter domen mot punkgruppen Pussy Riot, anklagas gruppens anhängare för en våg av vandalism av religiösa föremål. Och den ortodoxa kyrkan kopplar nu även ett brutalt dubbelmord till de som stödjer Pussy Riot.

"Man har börjat döda för Pussy Riots sak".

Den rubriken kunde i går läsas på nyhetsprogrammet Vestis sajt och historien som berättades var fruktansvärd.

Två kvinnor hade hittats mördade, ihjälstuckna med kniv i en lägenhet i staden Kazan i republiken Tatarstan. På den blommiga tapeten i lägenheten hade mördaren lämnat efter sig en hälsning.

På väggen, berättar nyhetsuppläsaren, hade brottslingen skrivit: "Free Pussy Riot", troligen i blod.

För två veckor sedan dömdes tre medlemmar ur den feministiska punkgruppen till två års fängelse för sin så kallade Punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva i vintras.

Med färgglada masker över huvudena bad de Jungfru Maria att driva ut president Putin ur Kreml.

Fängelsedomen väckte stor uppmärksamhet och kritiserades hårt av omvärlden, men i Ryssland har historien fått en annan utveckling.

Flera fall av förstörda kors och andra religiösa föremål runt om i landet har i nyheterna kopplats till punkgruppen och beskrivits som försök av deras anhängare att angripa den ortodoxa kyrkan och skapa splittring i samhället.

Och en högt uppsatt präst inom ortodoxa kyrkan lade i går skulden för de brutala knivmorden i Kazan på de som försvarar Pussy Riot.

– Tack vare det stödet, lämnades fältet fritt för psykiskt sjuka människor att begå den typen av dåd, sa han till nyhetsbyrån Interfax

Pussy Riots försvarsadvokat, Nikolaj Polozov, kallade i stället händelsen för en motbjudande och smutsig provokation.

– Snart kommer allt som händer i landet att skyllas på Pussy Riot, sa han till Interfax.

Den kände statsvetaren Gleb Pavlovskij skrev i en kommentar, att det i alla fall stod helt klart att ryska medier, på order uppifrån, nu driver en kampanj som går ut på att lägga all skuld på punkgruppen.