Tv-veteraner gör deckardebut

Sveriges mest garvade manusförfattare tar steget in i litteraturen. "Springfloden" utgör starten för paret Rolf och Cilla Börjlinds nya deckarkarriär.

De har samarbetat sedan 1994; skrivit manus till 26 "Beck"-filmer och mejslat fram rosade tv-serier som "Graven" och "Morden". Men när radarparet Börjlind var färdiga med manusarbetet till SVT:s storsatsning på Arne Dahls deckarsvit bestämde de sig för att äntligen göra slag i en gammal dröm.

- Vi hade försökt skriva en deckare tidigare, men förra gången var vi lite tidsoptimistiska och trodde att vi kunde göra det mellan två "Beck"-filmer. Nu bestämde vi oss för att göra det ordentligt, annars blir det aldrig av, säger Cilla Börjlind.

"Springfloden" är den första delen i en trilogi med den unga polishögskoleeleven Olivia Rönning och den före detta polisen Tom Stilton i huvudrollerna. Boken inleds mycket filmiskt med ett sadistiskt mord på en strand utanför Nordkoster - och inte oväntat har filmbolaget Filmlance redan snappat upp rättigheterna till trilogin.

- Önskemålet är att vi ska skriva manus till det också, men det sker inte förrän vi är klara med de här tre böckerna, så det lär dröja ett tag innan det blir aktuellt, säger Rolf Börjlind.

Tom Stilton, som gått ned sig rejält sedan han slutade som polis, är en udda fågel i polisgenren. Cilla och Rolf Börjlind har också piggat upp boken med ett elakt, men roligt porträtt av en lätt identifierbar nu levande politiker. Handlingen i "Springfloden" kretsar nämligen kring ett bolag som har stora likheter med det omdiskuterade företaget Lundin Oil.

- Eftersom Carl Bildt är ganska flagrant kopplad till Lundin-historien blev det naturligt att ha med honom här. Och det är alltid roligt att göra satir på sådana pompösa, uppblåsta personer, säger Rolf Börjlind.