Besvärande bok om bin Ladin-räden släpps i USA

1:33 min

USA:s militärhögkvarter Pentagon hotar med åtal mot en av de soldater från elitförband, som deltog i räden mot Usama bin Ladin förra året. Den amerikanska soldaten planerar att ge ut bok om händelsen, vilket Pentagon menar strider mot ett tystnadslöfte.

Militärhögkvarteret Pentagon är uppenbart besvärat av den planerade utgivingen av boken "No easy day" - Ingen enkel dag. Det är en vittnesskildring av en marinsoldat som ingick i den elitstyrka som dödade Usama bin Ladin i sitt gömställe i Pakistan förra året.

Pentagons högsta jurist, Jeh Johnson, hotar nu soldaten och hans förlag med rättsliga följder om boken ges ut.

Enligt Pentagon strider boken mot ett tystnadslöfte som alla anställda i det amerikanska försvaret skrivit under. Där krävs att alla uppgifter som rör försvaret måste kontrolleras och godkännas av representanter från Pentagon, innan de kan publiceras.

Enligt förhandsuppgifter beskriver boken detaljerat förberedelserna inför räden, och kastar också nytt ljus på själva händelseförloppet då Usama bin Ladin sköts till döds.

Enligt boken ska han ha försökt fly och inte ha haft tillgång till laddade vapen, som tidigare hävdats av Pentagons beskrivning av förloppet.

Boken är tänkt att ges ut den 11 september, under pseudonymen Mark Owen.

Författaren, Matt Bissonette, säger i en tv-intervju att datumet valts dels för att hedra offren, men också för att boken inte ska bli ett slagträ inför det amerikanska presidentvalet.