Norrbotten

Risk med andrahand

1:43 min

För den som vill gå på en större konsert är det idag inte helt ovanligt att köpa sina biljetter via ett andrahandsföretag. Det kan vara en riskabel affär då det inte alltid är säkert att andrahandsföretagen ens har biljetterna de säljer.

Johan Sundberg är konsumentrådgivare i Luleå

– Första gången jag hörde om det här andrahandsbiljetterna så trodde jag att att de hade dem i sin hand, men det är det de inte har utan de kör lite grand på spekulation, säger Johan Sundberg.

Företag som lever på att köpa biljetter till populära konserter och idrottsevenemang och sen sälja vidare till allmänheten, ofta för ett mycket högre pris, har blivit ett vanligt sätt att få tag på biljetter. Amanda Nikkalavainio från Luleå gillar att gå på konsert, men har blivit försiktigare med vart hon köper sina biljetter.

– Absolut, jag skulle nog inte beställa biljetter via andrahand, berättar Amanda Nikkalavainio.

Biljettgiganten Ticnet som samarbetar med arrangörer och är förstahandsförsäljare av en stor del av alla biljetter som säljs i Sverige avråder på sin hemsida för att köpa andrahandsbiljetter.

Samtidigt kan vi låta bli att köpa dessa biljetterna enligt konsummentrådgivaren Jonas Sundberg som tycker att det här sättet att sälja biljetter inte är okej.

– Nej, jag tycker att skulle vara förbjudet att sälja någonting som du inte har, men vi som konsumenter kan ju avstå från att köpa biljetter, säger konsummentrådgivaren Jonas Sundberg.