Klichéartat om människor i kris

1:16 min

Författaren Lennart Hagerfors är kanske mest känd för sina skildringar av Afrika. Särskilt för genombrottet Valarna i Tanganyikasjön 1985. Han växte upp som missionärsbarn i Kongo-Brazzaville, vilket han har beskrivit i flera böcker. Nu är han aktuell med en ny roman, som utspelar sig på hög höjd i Asien, Vägen till Khumbu heter den.

Olof är på väg till Khumbu, som bergsmassiven Mount Everest kallas i Nepal. Hans mål är att bestiga Kalla Pattar, därifrån kan man vid fint väder se hela Mount Everst.

Bergsbestigningsprojektet är hastigt påkommet, för mer än något annat är Olof på flykt undan ett privatliv som imploderat. Hustrun Ann har bedragit honom med hans bäste vän och han är förtvivlad. De har alltid varit ett omaka par. Han fast i sitt livs trauma, sorgsen och sökande. Hon livsbejakande.

Vandringen uppför sker parallellt med sökandet inåt och bakåt. Olof är den svarte svensken med rötter i Kenya.

Han hör inte riktigt hemma i sin kropp, är apart både i Sverige och i Kenya. Han är innerligt trött på de tvivlande blickarna och vill mest av allt vara i fred, men möter så klart en vacker kvinna och ett påträngande brittiskt överklasspar som går alla i sin närhet på nerverna.

Lennart Hagerfors tecknar här ett fint, men inte så originellt porträtt av människor i kris.

De känns också smått anemiska och klichéartade, så när jag lagt undan boken har jag blivit mer intresserad av bergsklättring än hur det egentligen går för Olof.