Uppländska läckerheter på matfestival

6:07 min

I helgen ska uppländska delikatesser visas upp och tillagas i Stadsträdgården under Uppsalas första matfestival. Matambassadören Claudia Dillman var på plats tidigt i morse för att packa upp för festivalen, hon tror på den svenska maten.

– Vi har fantastiska råvaror, som inte finns någon annanstans i Europa. Framför allt om man tänker på vilda råvaror som hjorton, blåbär och lingon. Fisken som går att fiska i våra älvar är också speciell, man kan inte fiska i alla älvar i Europa.

Vad ska Uppland komma med då?

– Vi ska bjuda på ett brett urval, ett riktigt smörgåsbord av uppländska produkter som goda ostar, chark och så kommer det finnas Upplandskubb.

Vad är det?

– Det är ett bröd som man kokar länge, exakt hur länge är jag osäker på men säkert fyra timmar. Det är gammal teknik, ganska häftigt bröd som är smakrikt, berättar matambassadören Claudia Dillman.

Klara Klintbo Skilje
P4 Morgon
klara.klintbo-skilje@sverigesradio.se