Unga i Angola röstar mot den sittande regeringen

1:50 min

I Angola är det parlamentsval i dag och få tror annat än att regeringspartiet med president José Eduardo dos Santos i spetsen kommer att vinna. Men efter 33 år med samma president är det många bland de unga i huvudstaden Luanda som röstar för förändring.

– Vi är unga och ser inga förbättringar här, vi vill ha en regering som satsar på oss unga, utbildning, jobb, hus, säger Anastasio som är 24 år gammal och hoppas på att läsa till läkare.

Han har just röstat i ett av Luandas fattigare kvarter och det blev inte på regeringspartiet.

– Det röstade jag på för fyra år, nu vill vi ha förändring, och vi är många, säger Anastasio.

Omkring 60 procent av Angolas befolkning är under 20 år. Bland alla unga är det svårt att hitta någon som säger att ska rösta på regeringspartiet, MPLA. Många håller hårt på valhemligheten men säger att de har röstat för förändring.

Vallokalsarbetare i gula neonvästar går omkring med surfplattor som kan läsa av röstkorten elektroniskt och se till vilket bord väljarna ska gå. Det är en tekniskt ultramodern valorganisation och köerna till röstbåsen inne på skolgården minskar snabbt.

Ändå är det många som tror att valet inte kommer att vara rättvist.

– Det här är en teater, säger Carbono Casimiro, en av de unga rappare som har anordnat små demonstrationer mot regeringen de senaste året, tidigare helt otänkbart i Angola.

Nu sitter han i en mörk datalokal och tar in rapporter om valfusk till den webbsida som han och de andra aktivisterna har lagt upp.

Gallerdörrarna in till lokalen är låsta. Carbono och flera andra här har blivit misshandlade på grund av sitt engagemang av anonyma beväpnade män, utsända av regeringen är de själva övertygade om.

Casimiro tror inte att regeringen kommer att tillåta någon annan att vinna.

– De vill inte ha någon förändring i landet, säger han.