Tomelilla

Kerro Holmberg porträtterar ryska konstnärsöden

1:26 min

Idag öppnas en utställning på Tomelilla konsthall med porträtt på ryska avantgardistiska kvinnliga konstnärer som levde i början av förra seklet och vågade spränga gränser. Den som målat porträtten är konstnären är Kerro Holmberg och hon ser stora likheter med dagens situation i Ryssland.

Att vara konstnär i Ryssland och Sovjetunionen i början av förra seklet och är det än idag, det visar domarna mot kvinnorna i konstprojektetet Pussy riot

–Nu har en ny lillefar, en ny tsar, tagit makten i det Ryssland  som har så svårt att få igång en fungerande demokrati, säger Kerro Holmberg. Det är något visst med ryssarna, de får en att gräva med spade i sig själv och att sätta saker på sin spets.

I drygt femton år har hon arbetat med porträtt av ryska modernister som Jelena Guro, Ksenia Boguslavskaja, Ljububov Popova, Nadezjda Udaltsova och Varvara Stepanova. Ansikten, framförallt kvinnoansikten, har en särskild dragningskraft på Kerro Holmberg.

–Jag kan sitta på tunnelbanan och fastna på en haka. Man får vara försiktig med hur man stirrar.

Men det är inte bara kvinnoansikten som fascinerar Kerro Holmberg. På nedervåningen i Tomelilla konsthall hänger bilder som gestaltar händelser i den nydanande konstnären Kazimir Malevitjs liv. Kerro holmberg tycker särskilt mycket om en bild där Malevitj står med sin truliga dotter Una för att fotograferas.

–Jag har gjort den här bilden nio gånger och den betyder väldigt mycket för mig. Kanske beror det på att jag tyckte väldigt mycket om min egen pappa.

Kerro Holmbergs utställning Amazons and tides visas i Tomelilla konsthall till och med den 15 oktober.