TRELLEBORG

Trelleborgsfiskare får tillstånd att skjuta säl

1:30 min

En fiskare i Trelleborg har fått tillstånd av Naturvårdsverket att skjuta tre gråsälar. Sälarna har specialiserat sig på att stjäla fisk ur näten.

På revet utanför Skåre Hamn, finns stora mängder säl. Uppemot 70 stycken kan det vara vissa dagar, enligt fiskaren som sökt tillståndet. Sälarna äter upp all fisk enligt fiskaren. På 1000 meter utlagt nät kan bli så lite som 10 fiskar kvar.

Varken fiskaren eller jägaren som ska genomföra skyddsjakten vill vara med i radio. Men de berättar att det finns sälar som lärt sig att det är enklare att äta fisk ur fiskarnas nät än att jaga själv. Och det är dessa sälar som jägaren nu ska identifiera och skjuta.

Men än kan jakten inte börja. Först måste även markägarna måste ge sitt tillstånd till jakten.

- Det finns tre olika markägare. Trelleborgs kommun, Trafikverket och två enskilda personer som äger varsin fastighet , säger Martin Nilsson som är teknisk chef i Trelleborg.

Det kommer dröja någon vecka till innan alla tillstånden blir klara, tror Martin Nilsson. Sen har jägaren ända fram till och med den 31 december att skjuta de tre gråsälarna.

Men det är ändå inte säkert att man hinner med skyddsjakten under den tiden. För det är svårt att jaga säl. De har liten träffyta, och man måste skjuta dem från båten, med samma typ av gevär som används vid älgjakt. Så det kommer kanske behövas ett förlängt tillstånd tror jägaren.

- En förlängning ställer vi oss positiva till, under förutsättning att Naturvårdsverket beviljar tillståndet. Vi upplåter bara jakträttigheterna, säger Martin Nilsson på Trelleborgs kommun.