Krämig svamprisotto med Zazzi

7:33 min

Alexandra Zazzi älskar att gå i skogen, och nu är tiden att göra det.

Risotto känner många igen från skolbespisningen, då fick man långkornigt ris med lite ärtor och skinkbitar i. Hur man lagar en riktig risotto vet Alexandra Zazzi.

Risotto med svamp


Beräknat för fyra personer

0,5 l karljohansvamp i bitar eller blandad skogssvamp
1 klyfta vitlök
3 dl arborioris eller carnaroliris
2 msk olivolja
2 schalottenlökar
1 liter grönsaksbuljong
100 g fontina-ost eller annan lite krämig smakrik ost
2 msk grädde
parmesan ost att hyvla över
några stjälkar bladpersilja

Gör gärna så här:
Fräs på svampen i smör och hackad vitlök i en panna så att den får färg, salta och peppra. Drag av från värmen.

Riset:
Täck botten av en tjockbottnad kastrull med oljan och hetta upp.  Finhacka löken och tillsätt den tillsammans med riset, låt fräsa ihop en liten stund. Rör hela tiden.
Häll i buljongen lite i taget under ständig omrörning, rör i svampen efter 10 minuter. När riset är ”al dente” (med tuggmotstånd) rör i osten i bitar och grädden. Dra ifrån plattan och låt vila under lock 5-10 minuter före servering.  Vid servering lägg på hyvlad parmesan och hackad bladpersilja.