Två aktivister omhändertagna i Ojnareskogen

Två aktivister som befinner sig i Ojnareskogen för att hejda avverkningen av skogen har omhändertagits av polis. De togs in för förhör under eftermiddagen misstänkta för störande av ordningsmakten.

– De var ute i terrängen och satte sig i vägen för maskinerna, säger polisens presstalesman Dan Paulsen.

Omhändertagandena skedde kring klockan 16.30. Då hade arbetet avbrutits för dagen, inga fler personer har omhändertagits, enligt Paulsen.

Tidigare under dagen anslöt flera Greenpeaceaktivister för att protestera mot avverkningsarbetet i Ojnareskogen på Gotland. I morse kedjade tio av dessa sig fast sig i en skördare och i en transportvagn i ett försök att stoppa den planerade avverkningen.

Det är bolaget Nordkalk som vill bryta kalk på platsen. Vid 11-tiden höll polisen på att plocka bort aktivisterna som kedjat fast sig vid maskinerna.

– De kommer att höras för olaga intrång, egenmäktigt förfarande och skadegörelse, säger Dan Paulsen, polisens pressinformatör.

Senare berättade han att Greenpeaceaktivisterna förhörts och släppts.

Vid lunchtid hade polisen fått bort alla Greenpeace-aktivister från maskinerna.

– Det tar ju ett tag att såga igenom låsen, men nu är alla borta, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, till TT.

Enligt Paulsen har insatsen gått lugnt till. Ytterligare ett 30-tal demonstranter finns kvar på platsen.

Greenpeace tänker fortsätta att protestera för att stoppa avverkningen.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa avverkningen och vi hoppas att någon av de politiker som kan ge området ett rättsligt skydd ska göra det och agera omedelbart, säger Annika Jacobson.

Enligt polisens presstalesman ska polisen ha möte i morgon på morgonen för att där diskutera hur man går vidare under söndagen.

Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.

Mark- och miljööverdomstolen gav i en dom i juli i år Nordkalk tillstånd för den planerade kalktäkten, men domen har överklagats till Högsta domstolen som ännu inte har bestämt sig för om de ska pröva frågan.

Ekot/TT