Rejäl ommöblering att vänta i brittisk regering

1:56 min

I Storbritannien kan en regeringsombildning vara på gång. I tidningarna spekuleras det om vilka ministrar som kommer att få gå, och både finansministern och justitieministern verkar sitta löst. Samtidigt ökar spänningarna i regeringskoalitionen mellan Tories och Liberaldemokraterna.

Premiärminister David Cameron lär få bråda dagar när han snart återkommer från sin semester.

Om det var väljarna som bestämde skulle finansminister George Osborne få sparken i den regeringsombildning som väntas i Storbritannien inom kort.

Enligt en opinionsundersökning i tidningen The Guardian i veckan vill 48 procent av britterna bli av med Osborne.

Kritiken mot finansministern har vuxit under sommaren, i takt med att negativa rapporter om den brittiska ekonomin duggat in.

Men det är många ministrar i den brittiska regeringen som sitter löst.

37 procent av väljarna vill ha en ny hälsominister och politiska bedömare har sagt att varken justitieministern eller kulturministern kan vara säkra på att få behålla sina jobb.

Haveriet med säkerheten runt OS tidigare i sommar kan göra att även inrikesministern Theresa May är i farozonen.

Premiärminister David Cameron väntas röra om rejält i grytan när han utser ett nytt lag. Också tyngre ministrar kan bli utbytta.

Ännu finns inga besked direkt från Downing Street om att regeringsombildningen ska göras, men medieuppgifter gör gällande att det kan ske redan i nästa vecka.

Samtidigt som David Cameron måste fundera på vilka ministrar han ska ha framöver, brottas han med ökade svårigheter att komma överens med sin koalitionspartner Liberaldemokraterna.

Tidigare i somras knakade samarbetet rejält i fogarna när ärkekonservativa inom Tories stoppade försöken att reformera överhuset i parlamentet.

Beslutet innebar ett svidande nederlag för Liberaldemokraterna som drivit frågan hårt, och i veckan försökte partiledaren Nick Clegg återta initiativet.

Han föreslog då en tillfällig värnskatt för de allra rikaste. Men förslaget väckte irritation bland Tories, och avfärdades omedelbart av finansministern.