Mellanskog avbryter avverkningen

0:46 min

Skogsägarföreningen Mellanskog, som sköter avverkningen åt Nordkalk, beslutade på lördagen att avbryta det pågående arbetet i Ojnareskogen i avvaktan på besked från Högsta domstolen.

"Vi har fått ta emot många synpunkter med vädjan om att vi ska vänta och i dag vädjade även Gotlands landshövding", säger Mellanskogs vd Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

Mellanskog uppger sig har diskuterat med Nordkalk om att ta en paus men inte fått gehör för detta. Nu har Mellanskog tagit beslutet på egen hand och därmed flyttas avverkningsmaskinerna till annat arbete.

"Vi vill med detta agerande undvika att långvarig splittring och bitterhet skapas i en bygd där vi har många medlemmar", klargör Sture Karlsson.

– Ett klokt och modigt beslut av Mellanskog, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologernas distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland, när TT berättar om den inställda avverkningen.

Hon har precis återvänt efter att hela dagen varit med och protesterat mot avverkningen.

– Helt fantastiskt. Det här känns som en delseger, jublar hon.

– Det visar vilken påverkan det har att göra det som vi faktiskt har gjort.

Alva Snis Sigtryggsson påpekar att många lokala markägare har engagerat sig i frågan och en del också lämnat Mellanskog.

– Det är inte bara vi från fastlandet som har kämpat mot detta.

Mellanskog är en skogsägarförening med omkring 32 000 medlemmar och det är de som sköter avverkningen för Nordkalk som vill och har tillstånd till att bryta kalk på platsen. Tidigare har flera skogsägare brutit sitt kontrakt med Mellanskog efter skogsföretagets agerande i samband med Nordkalks stenbrytning i Bunge.

Ekot har under lördagskvällen sökt Nordkalk utan framgång.

Tidigare under lördagen anslöt flera Greenpeaceaktivister för att protestera mot avverkningsarbetet i Ojnareskogen på Gotland. I morse kedjade tio av dessa sig fast sig i en skördare och i en transportvagn i ett försök att stoppa den planerade avverkningen.

TT/Ekot