Academedias vd skeptisk till vinstförbud

1:38 min

Skolkoncernen Academedias vd Marcus Strömberg reagerar emot det LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson säger i Ekots Lördagsintervju – att privata företag skulle vara villiga att fortsätta driva företagen med vinstförbud. Det stämmer inte, enligt Strömberg.

– Vinsten är ju bara en liten del i det som definierar ett privat företag och tar man exempelvis de fristående skolorna som jag är en del utav så är 80 procent av dem aktiebolag. Ett aktiebolag definieras av att man tar ansvar för vinsten och man tar också ansvar för förlusten. Vinsten är en del av lönen till ägaren och en väldigt etablerad organisationsform, säger Academedias vd Marcus Strömberg.

I dag går omkring 44 000 svenska barn och 20 000 vuxenstuderande i någon av skolkoncernen Academedias många skolor. Vittra, Didaktus och Pysslingen är namn som känns igen.

Koncernen omsatte 2010/11 2,7 miljarder kronor och ägs av riskkaptitalbolaget EQT, med Wallenbergfamiljen som storinvesterare. Vd Marcus Strömberg menar att LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson med vinstförbudet egentligen säger något annat.

– Det är i alla fall min uppfattning att det skulle leda till att valfriheten kraftigt skulle begränsas och många av de alternativ som finns i dag skulle stängas. Jag tycker att de som förordar ett strikt vinstförbud, de som inte tror på företagande som drivkraft och privat företagsamhet, de borde säga det rätt ut, säger han.

Att företagen förbjuds?

– Ja, då förbjuder man också de här företagen från att finnas.