Regeringen vill inte kommentera gratis alkohol

1:22 min

Det är fri tillgång till alkohol på de statsflygplan som regeringen och kungafamiljen flyger med när de reser i tjänsten, enligt Aftonbladet.Ingen inom regeringen vill i dag kommentera uppgifterna utan hänvisar till Försvarsmakten, som ansvarar för planen.

– I statsplanen erbjuder Försvarsmakten samma service som vanliga affärsplan på interkontinental reguljär flygning, säger Erik Lagersten som är Försvarsmakten informationsdirektör.

Det är alltså Försvarsmakten som står för de tre statsflygplan som talmannen, kungafamiljen och regeringen använder när de flyger i tjänsten.

Enligt Aftonbladet kostade drickandet på statsplanen 65 000 kronor det senaste året, inga stora summor alltså. Det handlar om 400 flaskor vin, olika sorters whiskey, konjak och ett tjugotal flak starköl.

Tidigare i veckan sade statsminister Fredrik Reinfeldt att många chefer inom statsförvaltningen bör tänka måttfullhet och ansvarsfullhet när det gäller användningen av skattebetalarnas pengar.

Men när det gäller frågan om varför regeringen ska ha fri tillgång till alkohol när de flyger i tjänsten så är det inte statsministerns sak att svara på, enligt presschefen Roberta Ahlenius. Frågan ligger enligt statsministerns presschef hos Försvarsmakten.

– Jag kan konstatera att det är väldigt lågt nyttjande av alkohol ombord. Det förefaller inte vara något större problem vare sig för regeringskansliet eller andra användare, konstaterar Erik Lagersten, informationsdirektör vid Försvarsmakten.

Det är inte så att de vinglar när de stiger av?

– Det tror jag är mycket osannolikt.