Nordkalk kritiserar landshövdingens vädjan

0:46 min

Skogsägarföreningen Mellanskog avbryter arbetet i Ojnareskogen i avvaktan på besked från Högsta domstolen, detta efter att landshövdingen vädjat till skogsbolaget. Nordkalk kritiserar nu landshövdingens påtryckningar på Mellanskog.

Mellanskog är de som sköter avverkningen av skog åt Nordkalk och beslutet att avbryta kom under lördagen. Avgörandet föregicks av ett möte med landshövdingen men också av att flera av Mellanskogs medlemmar i sommar sagt upp kontraktet på grund av avverkningen i Ojnareskogen.

– Efter dagar av olika överväganden så hade jag en information hos Gotlands landshövding och då vädjade hon till oss att vi skulle avvakta och avbryta till dess att Högsta domstolens dom kommer. Vi delade uppfattningen att det blir en långvarig splittring och bitterhet i bygden om den här konflikten fortsätter, och det är inte alls bra för någon. Vi har ju många medlemmar på Gotland och det var väl det som fällde avgörandet, säger Mellanskogs vd Sture Karlsson.

Nordkalk kritiserar nu omständigheterna som lett fram till beslutet av avbryta avverkningen.

– Vi tycker att det är beklagligt naturligtvis och framförallt tycker vi att det är beklagligt att en myndighet lägger sig i på det här sättet och tar ställning mot en gällande dom, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt till Ekot.

Vad gör ni nu?

– Vi kommer att vara tvungna att se över vilka andra anläggningsarbeten vi kan fortsätta att arbeta med. Vi har en tidtabell som är väldigt sträng eftersom stenen i vår nuvarande täkt är på väg att ta slut. Vi beräknar att det tar ungefär ett år för oss att anlägga den här täkten. Men vi har andra arbeten att jobba med så vi kommer att börja planera det nu på en gång.

I helgen har stora protester hållits för att stoppa avverkningen i Ojnareskogen. Två personer har omhändertagits av polisen misstänkta för att ha stört ordningsmakten.

Hur har helgens stora protester påverkat Nordkalks inställning till avverkningen?

– De har inte påverkat alls. Vi har ju haft demonstrationer på plats sedan i början på juli och vi har räknat med att det skulle bli extra demonstrationer nu under helgen då folk är lediga, säger Eva Feldt.

Mellanskog skriver i sitt pressmeddelande att Nordkalk har all laglig rätt att fortsätta trots dagens beslut.

– Ja, det kan de. De kan ju hyra in andra avverkare än oss, säger Sture Karlsson på Mellanskog.