Ullenhag: Flyktingar måste flytta till jobben

2:28 min

Regeringen ska föreslå skärpta villkor för flyktingar. För att få det statliga etableringsstödet måste flyktingar vara beredda att flytta till ett erbjudet arbete. Enligt integrationsminister Erik Ullenhag är det delvis för att kraven ska bli mer lika arbetslöshetsersättningen.

– Vi har lagt om integrationspolitiken med ett tydligare fokus på arbete, säger Erik Ullenhag (FP).

– Om jag blir erbjuden ett lämpligt arbete och tackar nej har det hittills inte påverkat ersättningen. Det gör det om man har a-kassa och tackar nej till arbete, och det är rimligt att ha samma system för nyanlända flyktingar.

Sedan tidigare kan nya invandrare via arbetsförmedlingen söka etableringsersättning, på högst 308 kronor per dag.

Nu vill regeringen införa ett motkrav. För att få ersättningen måste man ta ett arbete som erbjuds och flytta om jobbet är på annan ort.

Skulle det inte vara möjligt, får man pröva det, säger Erik Ullenhag. 

– Arbetet ska vara lämpligt, och har man familj får man titta på en helhet.

Pådebattsida beskriver Erik Ullenhag fler detaljer i förslaget.

Regeringen föreslår också att lågutbildade nyanlända ska få ett praktiskt basår, med arbetsträning och svenskundervisning, där vill regeringen anslå 380 miljoner kronor under fyra år.

Vidare vill regeringen inrätta sexmånaders praktikplatser åt 6 000 nyanlända. Det ska kosta 500 miljoner kronor under fyra år i ersättning till arbetsgivare för extra handledning.

– Praktikplatsen kan ge de nätverk man behöver för att komma in samhället, säger integrationsminister Erik Ullenhag.