Skåne

Polisen ska utreda fler miljöbrott

1:36 min

Skånepolisen kommer få mer resurser till att utreda miljöbrott. Tio specialutredare blir nu tretton. Dessutom tillkommer två civilanställda experter, skriver Skånska Dagbladet idag. Tidigare har flera åklagare kritiserat polisen för att satsa för lite på miljöbrott.

Ingvar Wennersten är åklagare i fallet där Findus anklagas för utsläpp i Vegeå. Där tyckte han att polisen inte var tillräckligt snabb med att ta vattenprover.

Han är nöjd med de nya resurserna som Skånepolisen utlovar, även om han hade hopats på ännu fler förändringar.

- Om polisen gör som de sagt, är det ett jättekliv i rätt riktning. Det hade gett oss möjligheter att utreda brotten både snabbare och bättre, säger han.

Men för att de nya utredarna ska göra nytta, är det viktigt att de inte blir dränkta i annat arbete. Tidigare har det varit problem med att miljöutredarna blir satta på att utreda andra typer av brott. Det har gjort att många miljöärenden inte hinns med.

- Vi har tidigare sett att det är många som på pappret är utredare. Det påstås att de utreder miljöbrott, men det gör de inte, säger Ingvar Wennersten

Idag arbetar miljöutredarna utspridda på de olika polisområdena i Skåne, med flera olika chefer. Och så kommer det vara även i fortsättningen.

Men det gör att arbetet blir svårt att styra, tycker Ingvar Wennersten. Helst borde alla miljöutredare samlas i en egen enhet, med en chef.

- Vi har haft exempel på det. I Göteborg har man startat en sådan enhet och det har fungerat väldigt bra, säger han.