De bekämpar hedersvåld med handlingskraft

2:18 min

I Östergötland testas ett nytt sätt att arbeta förebyggande med de unga som drabbats av hedersvåld. Och nu vågar fler unga söka hjälp. Det handlar om att öka kunskapen hos personal i skolor och på ungdomsmottagningar och att snabbt erbjuda skyddat boende för de unga som behöver komma bort från sina familjer.

Nytt sätt att arbeta mot hedersvåld

En av dem som arbetar konkret med unga drabbade på fältet, i samarbete med Östergötland är Iman Hussein.

–  När det var dags för att äta middag fick hon inte ens sitta vid samma bord som familjen, utan fick duka sin bricka och gå in till sitt rum, berättar hon.

Sätten att kränka och utestänga en familjemedlem är många. Hård klanmentalitet med släkt som styr Till och med långt bort ifrån hemlandet, brudpeng som hägrar och krav på orörda unga.

Skola och ungdomsmottagning är två viktiga instanser för dem som drabbas, men det gäller att personalen på plats har erfarenhet och kunskap om ämnet.

Iman Hussien har arbetat tre år i Gävleborgs- och Söderhamns kommun, hon är strateg inom Heders Relaterad Verksamhet, HRV. Iman Hussein arbetar för att hitta och hjälpa unga drabbade och har arbetat med stor framgång.

– Jag hade ett fall där en tjej gick i samma klass som sin bror, de var lika gamla och ganska nyanlända. Hon hade det jättejobbigt för brodern fick i uppdrag att följa efter henne, se till att hon inte pratade med killar på stan, som en vakt helt enkelt. Vi pratade med skolan och såg till att de hamnade i olika klasser.  Brodern hade pratat med sin lärare och tyckte att det var så skönt att slippa springa efter sin syster hela tiden.

Juno blom, vars uppdrag är att förebygga hedersrelaterat våld, är kritisk till bristen på politisk samordning och handlingsförlamning då det gäller att hantera frågan konsekvent utifrån sak men också rättsligt.

– Om det sedan händer saker och det inte får konsekvenser så innebär det att det blir tomma ord, barns rättigheter blir tomma symboler, och det tror jag minskar benägenheten till förändring, säger Juno Blom.

Sedan Iman Hussein började jobba har allt som allt ett 60-tal unga fått skyddat boende i Gävleborgs kommun och på detta sätt räddats från kränkningar, våld, sannolikt en del också från mord. Det är positiva siffror men de drabbade blir inte färre. Skyddat boende är ett kostsamt men helt avgörande projekt för de unga utsatta.

– Hon sa; Det här att kunna stoppa nyckeln i dörren och komma in i ett rum där jag inte behöver vara rädd eller ha ont i magen av att någon kommer och slår mig eller bråkar med mig. Det är ingen lätt resa men man ångrar den inte, berättar Iman Hussein.

Utbildning, samordning, konsekvens, är de viktigaste punkterna menar Juno Blom.

– Om vi blir bättre på att möta ungas behov, så kommer fler att våga söka hjälp.