Rebekah Brooks ställs inför rätta i dag

2:09 min

Tidigare chefredaktören för den nedlagda brittiska tidningen News of the World, Rebekah Brooks, kommer i dag att göra sitt första framträdande inför domstolen efter det att hon åtalades i somras för olaglig telefonavlyssning.

Klockan elva svensk tid inleds förhöret i den brittiska domstolen med Rebekah Brooks. Hon var tidigare chefredaktör för en av mediemogulen Rupert Murdochs tidningar i Storbritannien, News of the World.

Tidningen lades ner förra sommaren sedan skandalen med olaglig avlyssning rullats upp och i domstolen i dag kommer Brooks bland annat att få höra åtalet mot henne läsas upp.

Enligt åklagarna ska journalister på News of the World ha hackat mobiltelefonsvarare till både kändisar och politiker för att hitta nyheter.

Rebekah Brooks själv har förnekat att hon vare sig vetat om eller godkänt avlyssningen, men åklagarna har inte trott på det. Istället dras nu både Brooks och sex andra före detta höga chefer på tidningen inför rätta. Bland de åtalade finns också premiärminister David Camerons tidigare mediechef Andy Coulson.

Avlyssningsskandalen nådde sin kulmen när det visade sig att även brottsoffer fått sina telefoner hackade. Bland annat lyssnade reportrar av en försvunnen 13-årig flickas mobilsvar på ett sätt som gjorde att både polisen och föräldrarna trodde att hon fortfarande var vid liv, men det visade sig senare att hon hade blivit mördad.

Sedan dess har den så kallade Leveson-utredningen, tillsatt av regeringen, arbetat med uppdraget att ta fram förslag på hur medierna ska regleras framöver. Utredningens rapport kommer i höst och väntas bli mycket kritisk mot både personer inom pressen och politiker som haft nära band till dem. Premiärminister David Cameron har till exempel hörts av utredningen, eftersom han varit personlig vän med den nu åtalade Rebekah Brooks.

Dagens domstolsförhör är en formalitet och den verkliga rättegången kommer att inledas senare. Men härvan kring avlyssningsskandalen fortsätter att växa. I förra veckan greps ytterligare en tidigare chef på News of the World och parallellt med den olagliga avlyssningen utreder polisen också misstänkta mutor som journalister ska ha betalat myndighetspersoner för att få fram information.