Småland

Fler väljer cykeln

1:42 min

Vi cyklar allt mer i Sverige. Som en följd av det växer  marknaden för såväl reservdelar som för nya cyklar. Enligt branschorganisationen Svensk cykling ökade cykelförsäljningen med tio procent förra året, och trenden fortsätter

- Det är den allmänna trenden med miljö och hälsa, och det är ekonomi. Och i städerna börjar det bli så trångt att det knappt går att ta sig fram med bil, och det är ett hårt tryck på kollektivtrafiken. Så cykeln är ett helt självklart val, säger Kjell Sture, ansvarig för marknadsföringen för cykeltillverkaren Skeppshult i Gislaveds kommun.

När det blir dyrare att köra bil och när det blir allt trängre i stadskärnorna så verkar fler alltså välja cykeln. Ökningen märks av både när det gäller försäljningen av nya cyklar men även när det gäller reservdelar, enligt Sture ett tecken på att folk vårdar och bryr sig mer om sina cyklar idag. Han säger också att det blivit mycket enklare att välja cykeln idag.

- Det är smidigare. Det finns en mängd tillbehör idag, man kan hänga på väskor och så vidare. Det finns också en stor variation på cyklar.

Kan man säga att cykelns status har vuxit?

- Det har vi pratat om i många år, att cykeln haft alldeles för låg status. Det har varit någon slit-och-släng-grej. Men idag har det verkligen vänt. Idag är man ju stolt om man har köpt en ny cykel och ställer den ute på garageuppfarten eller utanför lägenheten.