Enköpings vita streck tas bort

1:35 min

I Enköping har kommunen tagit bort ett stort antal övergångsställen i sommar. Syftet är att öka säkerheten för de gående. Men många Enköpingsbor tycker inte om att övergångsställena har försvunnit.

– Dom påstår att det ska vara bättre, genom att man är för säker när det finns övergångsställen. Det håller jag inte med om, säger en man i Enköping.

– Det tycker jag illa om, framför allt för barnen. Dom ska tillbaka! säger en annan man om de vita strecken.

I sommar har ett 30-tal övergångsställen plockats bort i Enköping. Lars-Åke Sellén, som är gatuchef i Enköpings kommun, berättar att arbetet egentligen har pågått ända sedan zebralagen trädde i kraft 2000.

– Man kan ha övergångsställen, men då ska det vara säkrat, dvs att hastigheten har kunnat sänkas till 30 km/h. Annars ska man inte ha dom, utan istället ska man ha så kallade cykel- och gångöverfarter, inte övergångsställen.

Hur många olyckor har ni haft på övergångsställen?

– Vi hade en häromåret. Sammanlagt har vi haft tre dödsolyckor dom senaste åtta åren. Men den siffran ska ju vara noll, säger Lars-Åke Sellén.

Men är det bättre då att folk saxar mellan bilarna som på Kungsgatan?

– Ja, det är faktiskt bättre. Folk tittar sig mer för då. Man kliver ju inte ut framför en bil som kommer i 50 km/h. Forskningen, både nationell och internationell, säger att övergångsställen som inte är rätt gjorda ska bort. Det är farliga platser, bland dom farligaste, säger Lars-Åke Sellén, gatuchef i Enköpings kommun.

Sanna Richter
sanna.richter@sverigesradio.se