Jakt

Konstiga jaktregler kan göra jägare kriminella

1:30 min

Jagar du älg med ett halvautomatiskt gevär, det vill säga ett gevär där du bara behöver lätta på avtryckaren för att skjuta nästa kula, går det bra att ladda geväret med upp till sex skott.

Jagar du björn däremot ska vapnet endast kunna laddas med totalt tre skott.

Jaktlagsstiftningen är tydlig, om än lite svår att förstå. Och det kan ställa till det om du jagar älg och björn vid samma tillfälle.

För skjuter du en björn med ett halvautomatiskt vapen som kan laddas med fler än tre skott bryter du alltså mot lagen. Men det är det få som känner till säger kriminalinspektör Andrew Sörensson.

– Det är lite villfarelse ute bland jägarna om hur man får bruka de här halvautomatiska gevären, säger han.

Vad händer om man sitter där och råkar skjuta en björn om man sitter på sitt magasin där man har flera patroner?

– Då blir man misstänkt för jaktbrott och i och med att det är björn så kan det bli ett grovt jaktbrott, och minst böter, men det finns även fängelse i straffskalan. Man bör ta allvarligt på det här, säger kriminalinspektören Andrew Sörensson.

Jägare som P4 Jämtland pratat med med tycker lagen är helt obegriplig och även Svenska Jägareförbundet är kritiskt. Peter Eriksson från Skyttmon sitter i Jägareförbundets styrelse och han vill se en förändring.

– Jag skulle vilja att man gör en översyn, och det ska man nu göra och titta över det här.  

Varför vill man se den här förändringen?

– När man har skrivit det här regelverket har man inte vetat vad man har skrivit och vad det får för konsekvenser. När man sitter på ett älgpass så kanske det kommer en björn som man behöver skjuta och då är man lagbrytare om man har ett halvautomatiskt vapen, säger Peter Eriksson som sitter i Jägareförbundets styrelse.