Sala

Nu planeras för friskola i Västerfärnebo

1:17 min

Nu har höstterminen startat för de elever som tidigare gick på högstadiet i Västerfärnebo. Sedan högstadiet lagts ned går de flesta av eleverna nu på Ekebyskolan i Sala, några har sökt sig till andra kommuner. Men kampen för ett eget högstadium har inte avstannat. Nu står hoppet till en friskola.

– Vi vill ju försöka få igång en ny högstadieskola, i friskoleform, säger Anita Barrsäter är med i gruppen Skolakuten, som bildades just för att rädda skolan i Västerfärnebo. 

Men det finns inga planer att försöka locka tillbaka de högstadieelever som nu börjat i Sala. 

– Det är inte troligt att man kan få samtliga elever som nu finns i Sala, att välja tillbaka till Västerfärnebo. Utan tanken är ju att vi ska satsa på de grupper som går ut från skolorna i bygden och ska upp på högstadiet. Det är där man får börja bygga, säger Anita Barrsäter. 

Ni tänker på litet längre sikt? 

– Ja, självklart. En friskola få du inte till över natten. Skulle det vara otroligt lyckligt, så skulle det möjligen kunna gå 2013. Men det realistiska målet är ju 2014. 

Förhoppningen är också att man ska kunna inleda ett samarbete med Salbohedskolan som är en friskola för gymnasiesärlever. Och lokalerna får gärna vara de beprövade. 

– Det är självklart att vi funderar över hur de lokaler som har fungerat som högstadieskola hittills, skulle kunna vara intressanta i framtiden. Men vi behöver inte vara låsta vid det. 

– Vi börjar med att titta: Kan vi få till en friskola? Hur skulle den kunnan se ut? Hur skulle den kunna fungera och vad behöver den i sådant fall för lokaliteter? Och utifrån det får man titta på lokalfrågan, säger Anita Barrsäter från gruppen Skolakuten i Västerfärnebo.