Svensk väljaropinion augusti 2012

Fortsatt trend neråt för C och KD

1:57 min

Regeringens minsta partier, Centerpartiet och Kristdemokraterna, backar, visar Svensk väljaropinion, den sammanställning av opinionsläget i augusti som görs för Ekots räkning.

Sammanlagt leder de tre rödgröna oppositionspartierna med drygt sex procentenheter över regeringspartierna.

Men Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tror att de borgerliga partierna kan vända läget.

– Jag tror att den budget vi nu presenterar steg för steg kommer vara ett sätt att visa för väljarna att vi har en trovärdig politik och det återstår att se längre fram i oktober om Socialdemokraterna och oppositionen kan samla sig kring ett alternativ och hur deras förslag ser ut, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

I Novus Svensk väljaropinion som är en sammanställning av de största opinionsmätningarna i augusti får regeringspartierna 43,5 procent av rösterna medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får 49,9 procent. Det innebär att gapet mellan blocken ökar med 0,6 procentenheter jämfört med den senaste mätningen i juni och att de borgerliga partierna inte lyckats vända de senaste månadernas tydliga övertag för oppositionen.

Problemen är fortsatt tydliga för regeringens minsta partier. Centerpartiet tappar i mätningen 0,7 procentenheter och får 4,4 procent, partiets sämsta resultat sedan Svensk väljaropinion började göras i januari 2010.

Kristdemokraterna backar med två tiondelar till 3,5 procent, partiets näst sämsta resultat.

– Det är bekymmersamt, inte minst för alla aktiva i partiet som arbetar väldigt bra varje dag. Men det är ett träget arbete i politiken att berätta om det man vill, det man har gjort och det man vill göra. Och vi tänker fortsätta göra det med ännu större kraft, kommenterar Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Opinionsläget är sedan i våras stabilt. Av de övriga partierna är förändringen störst för Socialdemokraterna som tappar 0,6 procentenheter och får 34,8 procent av väljarsympatierna. Moderaterna når 29,8 procent, Folkpartiet 5,8, Sverigedemokraterna 5,7, Vänsterpartiet 6,0 och Miljöpartiet 9,1.