Kritik mot polisinsats mot romskt läger i Oslo

1:38 min

Polisen i Oslo ska ikväll hindra romer från att slå läger i en park i centrala Oslo. Polisen får kritik för att romerna behandlas inhumant.

Under flera månader har romer från Östeuropa sovit i parken, och polisen gjorde i juli en liknande insats för att köra iväg dem.

Bakom insatsen ligger klagomål från grannar gällande råttor och avföring men också det faktum att romerna har befunnit sig i Norge längre än de har rätt till.

Även de som arbetar för romernas rättigheter håller med om att lägret i parken måste utrymmas men de kritiserar det sätt som avhysningen utförs på.

Robert Kwiek är norsk rom och aktiv i en föreningen Bombolo som arbetar för romers rättigheter i Norge - och han är mycket kritisk.

– Polisen gör det här på en inhumant sätt. Romer har jagats ut i skogen, nekats att parkera på offentliga parkeringara och nekats att gå på offentliga toaletter, säger Robert Kwiek till Sveriges Radios romska nyheter - Radio Romano.

Enligt den norska polisen agerar man eftersom det finns infektionsrisk, på grund av avföring och råttor.

Grannarna har under lång tid klagat på det provisoriska lägret i Vaterlandsparken. Parken är en av många platser i Oslo där de östeuropeiska romerna olovligen har slagit läger under våren och sommaren. Därifrån har de också regelbundet körts bort.

I början av juli gjordes en liknande aktion i parken som den som ska göras ikväll - men många romer var på plats igen redan dagen därpå.

De ovälkomna gästerna har väckt stor ilska bland många. Robert Kwieks förening har i sju månader arbetat för att hjälpa de östeuropeiska romerna

– Jag tänker inte ge mig. Vi ska arbeta mot det här, tills vi rättvisan segrar. Annars blir vi utslängda tillsammans. De kan inte betrakta oss som skräp, säger Robert Kwiek till Radio Romano.