JOBB

Under 20 år? Ingen ersättning

1:28 min

Du måste vara 20 år för att få resan betald till en anställningsintervju om jobbet du söker ligger på annan ort än där du bor. Det här tycker Socialdemokraterna är diskriminerande som vill ha bort åldersgränsen.

– Det tycker vi är dåligt. Det är en form av diskriminering, säger Maria Stenberg, socialdemokratiskt riksdagsledamot som sitter i arbetsmarknadsutskottet.

Om du bor i till exempel Gävle och söker jobb i Östersund eller Madrid och får komma på anställningsintervju där då kan du få ersättning för resan dit. Men bara om du har fyllt 20. Orättvist tycker Christoffer Sörenson som går på gymnasiet i Stockholm.

– Det låter väldigt dåligt eftersom man är 19 år när de går ut gymnasiet, i alla fall de flesta, och då kanske man vill ta ett år ledigt och jobba, säger Christoffer Sörenson, som fyller 20 år 2014.
– Vem vet, de kanske har ändrat då? Hoppas nästa det.

Men några lagändringar verkar inte vara på gång.
– I dag finns inga planer på att ändra just den här gränsen, säger Jenny Peterson, moderat riksdagsledamot som ansvarar för jobbåtgärder. Hon tycker det är bra som det är eftersom Moderaterna anser att det är kommunen som har ansvaret upp tills man fyllt 20.

Undantag, det funkar inte, säger Maud Hägg på Arbetsförmedlingen.
– Det är 20 år som gäller.