Samordnad cyberattack mot svenska myndigheter

1:52 min

Hemsidor till flera svenska myndigheter har under dagen utsatt för vad som verkar vara en samordnad överbelastningsattack.

– Strax efter ett så upptäckte vi att alla våra externa webbplatser upphörde att fungera. Vad det verkar är det en belastningsattack, berättar Niklas Englund, chef för digitala medier på Försvarsmakten.

Det finns däremot inga tecken på att ett intrång har skett.

– Nej, det bara ett sätt att förstöra, att man avsiktligt överbelastar en server för att den ska sluta fungera, säger Niklas Englund.

Försvarsmaktens hemsida har alltså varit så överbelastad under eftermiddagen att den inte fungerat. Samma sak har sak har drabbat flera andra svenska myndigheter. Bland annat har regeringens hemsida haft liknade problem hela dagen, enligt Rosenbads informationsavdelning.

På mikrobloggen Twitter har det kommit uppgifter som gör gällande det är en samordnad attack, säger Niklas Englund på Försvarsmakten.

– Vi vet bara vad som står på Twitter och där står det att det är någon organisation med Assangesympatisörer som gett sig på oss men också andra svenska myndigheter.