Gymnasium Skaraborg Västerhöjd

Alla avstängningar står fast

7:21 min

Rektorerna på Västerhöjdsgymnasiet gjorde rätt som stängde av åtta elever efter den stökiga skolstarten. Det har utbildningsnämnden slagit fast. Eleven Carl Carlsson Ruiter funderar nu på att överklaga.

 

Det var i samband med skolstarten 22 augusti som polis kallades till skolan. Flera av treorna var var berusade och en del uppträdde även stökigt. Totalt var ett 100-tal elever inblandade.

Åtta stängdes av med med hänvisning till att de skapat oro och stört ordningen.

"Rätt agerat"
Under ett extrainsatt möte på måndagseftermiddagen ställde sig utbildningsnämnden bakom avstängningarna och slog fast att det var rätt agerat av rektorerna.

Innan nämnden tog beslut hade eleverna möjlighet att ge sina versioner av händelsen. Föräldrar och berörda rektorer var också inbjudna.

Skollagen ger rätt att stänga av elever av fyra anledningar: fusk, kränkning av annan elev, när man medvetet stör lektioner eller när man skapat oro och stört tryggheten på skolan.

Känner sig orättvist behandlad
Carl Carlsson Ruiter är en av dem som stängdes av. Han känner sig orättvist behandlad och funderar på att överklaga.

– Jag vet att jag har blivit orättvist behandlad. Jag var bara med och sjöng med hundra andra och hade oturen att bli satt i ett led med en polis och så blev jag sedd och namngiven av tre lärare.

Så det är en principfråga för dig?
– Jag vill få fram att jag har rätt. Men samtidigt blir det för mycket med advokater och annat när jag nu är tillbaka på skolan och behöver koncentrera mig på det.

Han har ändå förståelse för skolans agerande.

– Jag tycker inte det är okej att komma berusad till skolan. Men det kunde ha skötts på ett mycket bättre sätt.

Nyheterna P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se