Krogpersonal dricker för mycket alkohol

1:58 min

De som jobbar på krogen dricker för mycket och riskerar alkoholism. Det visar en ny studie som publiceras i Scandinavian Journal of Public Health i dag.

Sex av tio som jobbar på krogen har en riskkonsumtion av alkohol. Det är tre till fyra gånger så många jämfört med normalbefolkningen.

– Mer än hälften av krogpersonalen har en riskkonsumtion, säger Thor Norström, professor i sociologi vid Stockholms universitet och en av författarna till undersökningen.

I studien, som är gjord av bland annat Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och Stockholms universitet, har de frågat  600 kroganställda i Stockholm om sina dryckesvanor.

Den grupp som dricker allra mest är kvinnor under 30 år. Enligt undersökningen har mer än åtta av tio unga kvinnor en riskkonsumtion.

Professor Thor Norström säger att det finns två huvudförklaringar till krogpersonalens riskabla dryckesvanor.

– De som börjar jobba på krogen dricker mycket redan innan de börjar, säger han.

Till Tidningarnas Telegrambyrå, TT, säger arbetsgivarorganisationens för hotell och restauranger, att de jobbar väldigt aktivt med alkoholpolicy: "Vi rådgör, upplyser och har avtal med krogägarna för att förebygga missbruk bland de anställda". Detta enligt förbundsjuristen Lise-Lotte Argulander.

– Tidigare studier har pekat liknade problem och det är därför viktigt, säger Thor Norström.

Han menar att det är viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar.

– Det här är ett riskjobb, så att man är medveten om det och att det finns en beredskap att fånga in de som utvecklar ett riskbeteende, säger han.