Halland

Bönder får återkrav på gårdsstöd

1:46 min

När myndigheten gör fel ska inte lantbrukarna ta smällen. Det anser LRF som JO-anmäler Jordbruksverket för hanteringen av de återkrav som många lantbrukare får för gårdsstöden.

Thomas Andersson på Ålyckan Bengtsgård utanför Falkenberg, har två gånger fått ett brev om att betala tillbaka pengar

– Jag fick ett i januari 2011. Och nu har de kontrollerat ytterligare på ansökan för 2010 så nu är det en liten summa till. Jag tycker inte jag gjort något fel.

För Ålyckan Bengtsgård handlar det inte om några stora summor, cirka 1200 kronor, utan det är principen. Och en springande punkt för Thomas Andersson är att när man via Internet gör sin ansökan om gårdsstöd så larmar systemet om man uppger fel areal. Får man inga rödmarkeringar tar man för givet att ansökan är korrekt.

Men efter att EU gav Sverige bakläxa på gårdsstödet räknade Länsstyrelserna om sina arealmallar. Därför får denna gång i Halland omkring 500 lantbrukare ett preliminärt beslut om återbetalningskrav, och kraven kan gälla utbetalningar flera år tillbaka.

Lantbrukarna får svara på det preliminära kravet - och det kan enligt Stefan Samuelsson vid landsbygdsenheten i Halland leda till att kravet justeras, rentav stryks.

Men det är fel tågordning - och öppnar för rättsosäkerhet enligt Aja Blomberg Andersson, som tillsammans med Thomas har Ålyckan, och som vice ordförande för LRF i Halland driver frågan om att återkraven ska stoppas

– Problemet är att de tittat på gårdstöd sedan 2005, 2007 det är en byråkratisk sak att gå tillbaka så många år och göra om arbete man gjort rätt från början. Att myndigheten inte gjort färdigt sitt uppdrag så att vi har rätt förutsättningar att söka på känns inte okej.