Morgonskiftet

Pridefestival ska göra Jönköping öppnare

5:03 min

De valde medvetet att lägga sin festival samtidigt som Melodifestivalen. Jönköping Qom Ut hoppas göra skillnad i Jönköping.

– Vi har fått otroligt mycket positiv respons och många vill bidra och ser det som en viktig arena. Sedan kanske vi får någon motdemonstration men vi har all rätt att göra denna festival, säger Kristian som hoppas festivalen ska göra Jönköping mer öppet.

Att vi kan lyfta Jönköping, Jönköping har fått stämpeln som Jönköpings Jerusalem och att HBTQ-personer inte känner sig välkomna här, säger Kristian.

I vår får Jönköping en egen HBTQ-festival (HBTQ står för homo, bi, trans och queer). Kristian Kabelacs är en av initiativtagarna till festivalen, där man egentligen inte har något fastställt program ännu.

– Jag skulle gärna vilja involvera skolor och ungdomar så att det blir en så bred målgrupp som möjligt så alla känner sig välkomna, säger Kristian till Morgonskiftet i P4 Jönköping.

Festivalen kommer att hållas i mitten av maj, under samma helg som finalen i Eurovision hålls i Malmö.

Vi valde egentligen det datumet medvetet för vi har tänkt att vi ska involvera Eurovision på något sätt i programpunkterna.