Deppig höst när det varit lite sol på sommaren?

4:05 min

Nu är det september och hösten är här. Sommaren 2012 blev en av de regnigaste och kallaste i mannaminne. Så vad gör en solfattig sommar med vår kropp och själ och kommer fler att drabbas av höstdepressioner?

– Vi som bor här uppe i Norden, vi behöver våra soltimmar för att må bra. Jag tror att det kan bli en lång vinter, säger Linnea Bernt i Stockholm. Men Lars Romerts tycker inte det varit så dåligt.

– Alla tycker det har varit en så tråkig sommar. Jag tycker att det har varit en lysande sommar!

På vilket sätt då?

– Ja solen har ju lyst lite då och då och sedan har det kommit lite regn emellanåt. Men det ska det väl göra? Säger Lars Romert i Stockholm.

Många upplever att de blir tröttare och mer nedstämda under hösten. Vissa går till och med in i en höstdepression. Men även en regnrik sommar får vi tillräckligt med dagsljus och d-vitamin för att hålla oss fysiskt friska. Det berättar psykologen Jenny Klefbom:

– Alltså, jag tror ju att en regnig, mörk och trist sommar har större effekt på våra tankar och känslor än på kroppen. Det som kan påverkas är att man känner sig besviken, eller att man känner att man inte är så utvilad som man hade räknat med. Även om man visst är det. Som vi har det i Sverige så ligger det ju väldigt mycket fokus på sommaren. Det är på sommaren det ska hända. Då ska allt vara kul och det vet ju alla människor att en semester kan ju vara en katastrof om man hade problem redan innan. Om det då dessutom späs på av att inte kunnat bada en enda gång när man hade åkt till västkusten, eller att man var tvungen att vistas tillsammans alla fem i husvagnen hela tiden, så är det klart att det påverkar jättemycket, säger psykologen Jenny Klefbom.

Det är alltså besvikelsen som följer efter en dålig sommar, snarare än den faktiska avsaknaden av sol, som är problemet. Definitionen på en höstdepression, eller årtidsbunden depression som det också kallas, är att den återkommer under samma period på året flera år i rad. Det är alltså först när symtomen regelbundet upprepats som man vet om det är höstdepression det handlar om. I övrigt skiljer den sig inte mycket från andra depressioner. Personen som drabbas kan till exempel bli nedstämd, trött och tappa aptiten.

Symtomen brukar dock inte visa sig förrän i november, säger Jenny Klefbom. Det finns alltså gott om tid kvar att försöka rädda situationen. Så vad kan den som känner sig orolig göra?

– Vet man med sig att man har de här besvären så tycker jag att man ska ta itu med det långt innan det blir november. Det gör man genom att skaffa sig kunskap om sin sjukdom så att man kan leva på ett sätt för att minimera att det bryter och minimera symtomen. För alla oss andra som bara har haft en regnig sommar så finns det mycket man kan göra för att kompensera för det också, säger Jenny Klefbom och fortsätter:

– Hur man mår och känner handlar mycket om hur man tänker. En sak man kan göra är att fundera lite över om det verkligen var så hemskt. Jag tror att alla går omkring här i Sverige med en gnagande känsla av att det här blev inte riktigt som man hade velat. Om man börjar fundera över vad som var bra istället så kommer det sätta fokus på helt andra saker.

Positivt tänkande är alltså psykologen Jenny Klefbom rekommendation. Linnea Bernt och Lars Romert tipsar om vad mer man kan göra om för att klara vintern.

– Åk utomlands! Försök komma iväg bara en vecka eller så och få soltimmar liksom.

– Det finns flera knep. Man använder det mesta med måtta så blir det bra. Man har en hund som man kan gå ut med och ha trevligt och då får man, vare sig man vill det eller inte, långa promenader. Det tror jag är en av de bästa medicinerna en människa kan ha, säger Lars Romert.