Flygstrejk stoppar tusentals resenärer i Tyskland

1:50 min

Tusentals flygpassagerare sitter just nu fast på de tyska flygplatserna Frankfurt och Tegel i Berlin. Detta på grund av att kabinpersonalen på flygbolaget Lufthansa strejkar. Senare idag lägger man även ner arbetet på flygplatsen i München.

Dagens strejker är de andra sen i fredags i förra veckan då en åttatimmar lång kabinpersonalstrejk på flygbolaget Lufthansa lamslog flygplatsen i Frankfurt. I dag fortsätter alltså strejkerna på ytterligare tre flygplatser. 

Resenären Johanna Knight på Tegelflygplatsen i Berlin säger att hon är drabbad på det viset att hon får står här framför biljettluckorna för Lufthansa och bara stå. Hon var på väg till London via Düsseldorf men kort före avgång blev planet inställt. Kögrannen här har rönt samma öde:

– Det här är otroligt irriterande för passagerna, vi har betalat allt och vill ha vår semester. Jag har bara lite förståelse för strejkaktionen, säger hon.

Fackförbundet UFO kräver 5 procent i löneökning, flygbolaget går bara med på 3.5 procent. Dessutom kräver man att företaget upphör med att hyra in personal på vissa sträckor.

Facket hotar med landsomfattande strejker om inte Lufthansa går med på deras krav. Men läget är låst. Förhandlingarna pågick i över ett år innan strejken blev ett faktum.

För Lufthansa är strejkaktionerna mycket kostsamma. Hundratals flyg har ställts inte. Men vissa av de köande passagerarna i Berlin har förståelse för aktionen.

– Det ordnar sig, jag har förståelse för strejken, säger herr Wichmann på väg till Lissabon.
– Alla vill ha mer pengar, jag också, säger han.