Lotta råder bot på kesobristen: Så här gör du din egen P4 Extrakeso

Populära dieter som LCHF och GI har orsakat brist på Keso i landets butiker. Mejerijätten Arla hinner inte tillverka så mycket keso som efterfrågas.

Men hav förtröstan - går du på LCHF diet och inte kan hitta Keso i butiken, kan du alltid koka din egen keso. Lotta Bromé har fått ett tips från en lyssnare som provat.

Recept på P4 Extra keso av Frida Birgersson i Linköping.

Keso

3 liter färsk mjölk

1 msk filmjölk

1 tsk löpe
 
3 tsk vatten
 
salt
 
grädde
 
 
Gör så här:
 
Värm mjölken till rumstemperatur, tillsätt rumsvarm filmjölk. Låt stå ca 1 timme.
 
Värm igen till 30 grader och tillsätt löpe utrört i vattnet. Låt stå tills mjölken stelnat, cirka 1 timme.
 
Bryt ostmassan, skär små kuber i kastrullen med en kniv. Rör mågra minuter. Värm långsamt under omrörning till 47 grader. Häll i en sil eller durkslag med silduk i, sätt en bunke under och samla upp vasslen. Dela massan med fingrarna så att den inte klumpar ihop. Dela den då och då under ca 1 timme tills det inte längre rinner av någon vassle. Hälle över i en burk, tillsätt lite salt och 1 msk- 1 dl grädde beror på hur torr/blöt keso du vill ha.