Burträsk

Stiftet förklarar Radler som obehörig

3:24 min

Idag beslutade domkapitlet i Luleå Stift att förklara Aleksander Radler obehörig präst. Det efter att han själv avsagt sig sitt prästämbete, efter att uppgifter om hans samröre med östtyska säkerhetstjänsten framkommit.

Det var i juli i år som Aleksander Radler erkände att han under 25 år, fram till 1989, varit spion åt Stasi. Han valde i början av augusti att avsäga sig sitt prästämbete, och idag förklarade domkapitlet i Luleå Stift Aleksander Radler som obehörig. Biskopen i Luleå Stift, Hans Stiglund, beklagar i ett pressmeddelande det inträffade.

– Det här är en oerhört tragisk och unik historia. Det handlar om en präst som har varit verksam i många år i en församling som har uppskattat honom. Samtidigt har han burit på en mörk hemlighet som han konsekvent förnekat inför mig och andra.

Idag gick också Burträsk församling ut och kritiserade att Aleksander Radler inte berättat för kyrkorådet om sin rapportering till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi, och poängterar att man tar avstånd ifrån Radlers tidigare lögner om sin roll i Stasi.

Maria Ågren
maria.agren@sverigesradio.se

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se