BORLÄNGE

Unga kriminella ska få fortsatt hjälp

0:48 min

Ungdomar som har hamnat i kriminalitet har under det senaste året kunnat få hjälp av så kallade sociala insatsgrupper, där polis, skola och socialtjänst samarbetar. Nu har Borlänge kommun bestämt att insatsgrupperna ska bli kvar.

Borlänge har under ett år varit försökskommun för sociala insatsgrupper och socialchefen Lena Angberg tycker att resultatet har varit bra.

– Det är inte så många individer. Det handlar om tio till tolv ungdomar totalt, men de allra flesta har upphört med sin kriminalitet, säger Lena Angberg.

Projektet med sociala insatsgrupper har fått kritik för att det når få ungdomar, men när insatserna nu kommer att fortsätta i Borlänge, då tror Lena Angberg att fler unga kommer att få hjälp. Och det kommer att bli enklare, säger hon.

– För föräldrar och ungdomar innebär det att de slipper springa runt till olika myndigheter som jobbar i parallella spår med samma problem. I stället samordnar vi det, så att man behöver gå till en grupp människor där vi gör en gemensam handlingsplan. Då drar alla åt samma håll, säger Lena Angberg.